Svemester i sommar?

Granne med naturen

Foto: Treehotel

Inspireras av svenska resmål och destinationer som erbjuder avskildhet och naturnära upplevelser för en semester på hemmaplan. Om det senaste årets fruktansvärda pandemi ändå fört något gott med sig, så är det kanske att intresset för skog, mark, djur och natur har ökat. Välkommen ut!

Stedsans in the woods, Halland

Lösningen på en stor del av världens problem stavas skönhet, det tror i alla fall det danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen, som grundat Stedsans in the woods intill Hallasjön i närheten av halländska Hyltebruk. Paret lägger stor vikt vid hållbarhet och värnar naturen i allt de gör, 2019 utnämndes anläggningen till årets resmål av Dagens Industri och svenska White Guide omskriver stället som ”en magisk glänta i skogen”.

Förutom undersköna och välsmakande middagar, lagade på råvaror från anläggningens egna ekologiska odlingar, finns också möjlighet att bo över på Stedsans, mitt i skogen i enkla stugor. Det blir kanske inte vackrare än så. Under det sneda trätaket ligger du bekvämt i dubbelsängen. Genom det stora glasparti som från golv till tak täcker stugans kortända har du ständig närkontakt med naturen utanför. Stugorna är oisolerade men rymmer gott om varma filtar och fällar för den som är lite frusen.

Läs mer: stedsans.org

Bergaliv Landskapshotell, Orbaden

Fyra så kallade ”retreathus” ligger högt uppe på Åsbergets sluttning utmed Ljusnans dalgång. Recidence magazine kallar boendet för ”Sveriges naturskönaste hotell”. Ägaren, Staffan Michelson, har skapat husen för besökare som vill ”hinna ikapp sig själv och ge sina sinnen en chans att uppleva det finstilta i tillvaron”. Husen är byggda i två våningar där det översta, med bara ett nät som skiljer dig och naturen åt, ger en hisnande närkontakt med allt som pågår utanför, och nedanför.

Den nedre våningen i retreathusen är väder-skyddad, sovplatsen är ombonad, men enkel. Ljusa träslag dominerar, med ytskikt och snickerier i ask och björkplywood. Stommens regelverk i gran och furu syns på sina håll och väggarna är isolerade med linfiber för att ge ett behagligt inomhusklimat.

Läs mer: bergaliv.se

Höga kusten och navet Friluftsbyn är ett perfekt resmål för den som är sugen på hisnande naturupp­levelser både i skogen och på vattnet.

Treehotel, Harads, Norrbotten

Norrbottens spektakulära natur kan sedan 2010 avnjutas från träden. Treehotel är precis som det låter, ett hotell bland träden. Men istället för rum erbjuds varje sällskap en helt egen trädkoja bland trädtopparna. Sköna sängar, golvvärme, air conditioning och dricksvatten finns i alla trädhusen, bekväma och helt unika.

Spegelkuben, fågelboet, ufot och det sjunde rummet är några av de fantastiska bostäderna som gör det möjligt att bo tio meter upp i skogen. De helt unika trähusen är förankrade med fästen i träden som justeras kontinuerligt eftersom tallarna ju lägger på sig en årsring varje år. Anläggningen vann förra året naturturism­företagens pris Grand Travel Award för den unika upplevelsen och det faktum att verksamheten drivs med minsta möjliga miljöavtryck, på naturens villkor.

Läs mer: treehotel.se

Fejan Canvas Hotel, Stockholms skärgård

Är du sugen på glamourös camping, glamping, i Stockholms säregna ytterskärgård så är det här stället för dig. Fejan är en ö öster om Kapellskär, nära farleden mot Åland och Finland. Naturen här är storslaget magnifik, boendet är unikt.

Stora bekväma tält av canvasduk gör skärgårds-campingen på Fejan tyst och kondensfri. Ursköna sängar, vedeldad kamin och mjuka täcken av super-kvalitet gör den svenska sommarnatten lenare och skönare än du någonsin upplevt den tidigare. Ägarna av Fejan Outdoor har förfinat sitt projekt i flera år och blivit så pass duktiga på att bygga glamping-tält att de numera anlitas som konsulter på andra naturnära destinationer. Havsutsikt ingår, såklart.

Läs mer: fejanoutdoor.se

Vindskydd, någonstans i Sverige

Sova utomhus, under tak, skyddad från väder och vind men med ändå mitt i skogen, det är möjligt och helt gratis på mängder av platser. Tack vare vår fina allemansrätt och ett stort och brinnande engagemang för friluftsliv finns i Sverige ett stort antal långfärdsleder med iordningställda vindskydd, ofta med intilliggande eldstad, tillgängliga för alla som har vägarna förbi.

Det finns många leder som sköts av staten, skogsägare, företag, ideella föreningar och andra aktörer. Exakt hur många är inte kartlagt, ännu. En uppskattning som gjordes på uppdrag av Naturvårdsverket 2016 landade i en grov uppskattning att det finns cirka 1 500–2 000 mil svenska vandringsleder. Sovsäck, liggunderlag och varma kläder behövs. God mat som funkar att grilla eller laga över öppen eld är också nödvändigt, liksom egen ved till brasan.

Läs mer: vindskyddskartan.se